3D Yazıcı Teknolojisinde Kullanılan Sistemler

 3D YAZICI TEKNOLOJİSİNDE KULLANILAN SİSTEMLER

1984 yılında Charles Hull tarafından bize tanıştırılan 3d yazıcı teknolojisi, devrim olarak nitelendirilmiştir. Sanayi devleri ülkelerin ilgisiniz çeken cihaz 2 sene sonra bir şirket tarafından üretilmeye başlanmış.  Fiyatları dolayısıyla çok lüks görülen 3d yazıcılar, zamanla çoğalmış ve farklı sistemlerle üretilmeye devam edilmiştir.
İlk 3d yazıcılar SL yani stereolithography sistemiyle çalışmaktadır. Yüksek çözünürlüklü aynı zamanda hızlı olan sistemde tek seferde fonksiyonel parçalar üretilebiliyor. Sistemin dezavantajları ise sadece tek renkte baskı yapmaya izin vermesi. Sınırlı ham madde kullanımına izin veriyor ve kullanılan alan çok geniş değil.
3d yazıcı teknolojisi daha sonra FDM yani fused deposition modelling baskı tekniği kullanmaya başladı. Teknolojiyi 1988 yılında Scott Crump bulmuştur ve kendi şirketini kurmuştur. Evde kullanılmaya uygun yazıcıda Elostomers, ABS ve Polycarbonate ham maddeleri kullanılmaktadır. Yüksek ısıda eriyen malzemeler yazıcının alt kısmındaki alana katman katman akacaktır ve yukarıya doğru örülür. 3d yazıcı sağlam cisimler oluşturmanızı sağlar.
3d yazıcı teknolojisi SLS sistemiyle çalışan cihazlarla ilerleyişine devam ediyor. Bu cihazların çalışma şeklinde lazer karşımıza çıkıyor. Selective Lazer Printing sisteminde toz halindeki ham madde lazer ışığını görünce erimeye başlar. Eriyen madde yazıcının alt kısmına akarak katmanlaşır ve cismi oluşturur. Oluşan cisim dış etkilere karşı dirençlidir lakin yüzeyi çok pürüzsüz olmayacaktır.
3d yazıcı teknolojisi ile ucuz maliyetle hızlı üreteceğiniz cisimler oluşturmak istiyorsanız 3DP sistemi tam size göredir. 3 dipensional printing olarak adlandırılan sistemde injet teknolojisi sayesinde toz halindeki ham madde katman şeklinde yukarıya doğru yapıştırılır. Cisimler çok sert ve dirençli olmayacaktır. Pürüzsüz bir yüzey de söz konusu değildir lakin hızlı ve çok üretilen çizimler için ideal bir sistemdir.
İnkjet sisteminin diğer bir versiyonu olarak karşımıza çıkan polyjet, uv ışınlarından yardım alır. Uv ışınlarını gören ham madde cihazın alt kısmında cisimi oluşturmaya başlar. Üretim hızı diğerlerine göre daha hızlıdır. Ayrıca cismin kalitesi yüksektir. Sistemin en büyük avantajlarından birisi de farklı ham maddelerin kullanımına uygun olmasıdır. 3d yazıcı teknolojisi her geçen gün farklı bir yenilik sunar, bize kalansa ihtiyacımız olan sistemi seçmektir.